वि.सं.: २०८२, कात्तिक १८ मंगलबार
इ.स.: 2025 November 4,TUESDAY
वि.सं.: २०८२, कात्तिक १८ मंगलबार
तालिमपछि परम्परागत खाद्य मेलामा उपभोक्ताको उत्साहजनक सहभागिता
                        काठमाडौँ । रैथाने खानाका उत्पादकहरुलाई आज प्रदान गरिएको क्षमता विकास तालिमबाट महिला उद्यमशीलतामा थप आयाम आएको महानगरपालिकाका उपप्रमुख सुनिता डंगोलले प्रतिक्रिया दिनुभएको छ । आज दरबार हाइ स्कूलमा सम्पन्न फुट सेफ्टी बुट क्याम्पमा रैथाने खानाका उत्पादकहरुलाई स्वच्छता र व्यवसायिकता सम्बन्धी क्षमता विकासका लागि प्रदान गरिएको तालिममा सहभागीहरुको संख्या र परम्परागत खाद्य मेलाका उपभोक्ताको सहभागिता देखेपछिको प्रतिक्रियामा उहाँले यस्तो प्रतिक्रिया दिनुभएको हो ।
मां पुचः, भौ-मचा पुचः, म्ह्याय्-मचा पुचः का महिलाहरु खाना बनाउने सिपमा गुरु नै हुनुहुन्छ । उहाँहरुसँग धेरै सिक्न सकिन्छ । उहाँले भन्नुभयो, ‘स्वच्छता, गुणस्तरीयता र मूल्यका बारेमा ज्ञान दिन सकियो भने उहाँहरुको सिप व्यवसायिक बन्न थाल्छ । यसबाट आउने नतिजा रचनात्मक सहरको महत्वपूर्ण उपलब्धि हुनेछ ।’ 
तालिममा ५०५ जना महिला सहभागी हुनुभएको थियो ।
खाद्य स्वच्छताका लागि दिइएका क्षेत्रगत तालिममध्ये यो पाँचौँ संस्करणको तालिम हो । महानगरपालिकाका खाद्य स्वच्छता तथा गुणस्तर कार्यक्रमका विज्ञ सल्लाहकार जीवनप्रभा लामाले भन्नुभयो, ‘गएका संस्करणहरुमा स्वच्छता र व्यवसायिकताका विषयलाई प्राथमिकता दिएका थियौँ । यस संस्करणमा खाद्य पदार्थमा भएको पौष्टिकता जोगाउने तरिकासँगै व्यवसायिकता सिप प्रदान गरेका छौँ ।’
तालिममा बिबिसी मास्टर सेफ सन्तोष शाहले भन्नुभयो, ‘तपाईँहरुले बजारमा सामान किन्न जाँदा उत्पादन मिति, उपभोग्य मिति र मूल्यका विषयमा प्रश्न गर्न सक्नुभयो भने खाद्य स्वच्छतामा महत्वपूर्ण उपलब्धी हासिल हुनेछ ।’ उहाँले स्थानीय खानाका परिकारहरुको बजारीकरण गर्न सकियो भने व्यापारिक सम्भावना भएको क्षेत्रका रुपमा विकास गर्न सकिने बताउनुभयो । त्यस्तै खाद्य स्वच्छता कार्यक्रमका सल्लाहकार सन्तोष गिरीले, रैथाने खानाको प्रवर्धनले स्थानीयहरुको खाना बनाउने सिपलाई व्यापारिक अवसर प्रदान गर्ने बताउनुभयो । खानाको व्यवसायले स्थानीय अर्थतन्त्र चक्रको सकारात्मक प्रभाव सिर्जना गर्ने, उहाँको भनाइ थियो ।
तालिम ‘स्वच्छ भान्छा’ स्वर्णिम योजना, खाद्य स्वच्छता प्रवर्धन तथा प्रमाणीकरणका लागि खाद्य स्वच्छता : प्रवर्धन शिविर (फुड सेफ्टी, वुट क्याम्प) कार्यक्रमअन्तर्गतको हो । स्वच्छ खाना : उत्कृष्ट व्यापार (सेफर फुड : वेटर विजनेस) सोच राखेर थालिएको तालिममा खाद्य सेवामा अत्याधिक उपयोग हुने खानेकुरासँग सम्बन्धित क्षेत्रलाई छान्ने गरिएको छ । यसको पहिलो संस्करणमा साना तथा मध्यम भोजनालयका ३ सय जना सञ्चालकलाई तालिम दिइएको थियो । दोस्रो संस्करणमा दशैँ लक्षित खानेकुरामध्ये मासुजन्य खाद्य बस्तुका उत्पादक तथा विक्रेता ३२१ जना व्यवसायीलाई तालिम दिइयो । दशैँ लगत्तै आउने तिहारमा धेरै खपत हुने मिठाईजन्य खाद्यबस्तुको स्वच्छताका लागि तेस्रो संस्करणमा तालिम दिइएको थियो । यसका लागि २११ जनालाई बोलाइएकोमा १६२ जना सहभागी हुनुभएको थियो । चौथो संस्करणमा होटल, क्याटरिङ् र व्याङ्क्वेट सेवाका व्यवसायीका लागि तालिम आयोजना गरिएको थियो । तालिममा ३६६ जना व्यवसायी सहभागी हुनुभएको थियो ।
तालिममा खाद्य सेवामा अन्न उत्पादन, ढुवानी, भण्डारण, प्रशोधन, खाद्य बस्तुको उत्पादन, पकाइएको खानेकुराको भण्डारण, भण्डारणको अवधि र विधि, व्यवसायका सही र गलत प्रयोग, गलत प्रयोगबाट हुने नोक्सानी, खानेकुरा सुरक्षाका जोखिम, प्रदूषणको रोकथाम, स्वच्छता र सरसफाइ जस्ता विषयमा ज्ञान प्रदान गरिन्छ ।
खाद्य स्वच्छतामा सरसफाइको स्थान र स्तरीकरण, व्यावसायिक संरचनाको न्युनतम सुविधा तथा मापदण्ड, क्रस कन्टामिनेसनको रोकथाम, सही व्यवस्थापन नहुँदा खानेकुराबाट उत्पन्न हुन सक्ने जोखिम, हाइजिन रेटिङ् र प्रमाणीकरण जस्ता विषय कक्षामा समावेश गर्ने गरिएको छ । प्रचलित कानुनी व्यवस्था (मापदण्ड, व्यवस्था पालना नगर्दा हुने क्षति, दण्ड तथा जरिवाना) जस्ता विषयमा ज्ञान अद्यावधिक गर्ने विषय तालिमको पाठ्यक्रममा समावेश छ । सरसफाइ र स्वच्छतासँगै शत्रु जीवबाट खानेकुराको सुरक्षा, खाना पकाउने ठाउँ, खाना बनाउने कच्चा पदार्थ, कार्यमैत्री वातावरण, फुड फ्लो (प्राप्त गर्ने, भण्डारण गर्ने, पकाउने र सर्भ गर्ने) को अवस्था, कच्चा पदार्थ सफा गर्ने, भण्डारण गर्ने र पकाउने ठाउँको मापदण्डका बारेमा अन्तरक्रियात्मक प्रस्तुतिकरण गरिएको थियो ।
परम्परागत खाद्य मेला 
नेवार समुदायमा बनाइने खाद्य परिकार धार्मिक, सांस्कृतिक, सामाजिक पर्व तथा ऋतु र व्यक्तिको स्वास्थ्यअनुकुलका हुन्छन् । कुनै एक अनाजबाट धेरै परिकार बनाउनु नेवारी खाद्य संस्कृतिको विशेषता हो । यस्तै सन्तुलित आहार खाद्य परिकारको अभिन्न अङ्ग हो । खाद्य संस्कृतिका अनेक आयामको प्रदर्शन र प्रचलित स्वादको प्रवर्धनका लागि तालिमसँगै परम्परागत खाद्य मेलाको आयोजना गरिएको थियो । मेलालाई परम्परागत बादनले उत्साह भरेको थियो । 
मेलामा काठमाडौँका परम्परागत खाना उत्पादकले समयबजी, यमरीलगायत मौलिक स्वादका खानाका परिकार राखेका थिए । धादिङ्को कान्छी किचनले कोदोको रोटीलगायत स्थानीय स्वादका खाद्य परिकार पस्किएको थियो । 
काठमाडौँ उपत्यकाका नेवार समुदायले प्रयोग गर्ने परम्परागत खाद्य परिकार स्थानीय खाद्य उत्पादन, आफ्नै समुदायले अनपाएको पेशासँग सम्बन्धित छ । अन्नलाई सन्तुलित खाद्य परिकारका रुपमा तयार गर्ने र प्रयोग गर्ने गरेका पाइन्छन् । उदाहरणका रुपमा समय बजीलाई लिन सकिन्छ ।
चिउरा, छोइला, आलर, अचार, बारा, माछा, अण्डा, साग, भटमास, बोडी, लसुन, अदुवा यसका मुख्य सामग्री हुन् । धार्मिक, सांस्कृतिक तथा सामाजिक क्रियाकलाप र अन्य सामान्य समयमा पनि यसको प्रयोग हुन्छ । यो परिकार विस्तारै व्यवसायिक रुपमा पनि प्रयोग हुन थालेको छ । 
चतांमरि (चामलको पातलो रोटीमा मासु, लसुन र प्याजको किमा, अण्डा, र अन्य मसला राखेर बाफमा पकाइने परिकार), बारा (मास वा मुगीको दाल पिसेर बनाइने रोटी), ग्वारामरी (पिठोलाई तेलमा तारेर बनाइने खान्की) लोकप्रिय खानेकुरा हुन् ।  
एउटै खाद्य बस्तुका अनेक परिकार बन्न सक्छन् । यसको उदाहरणका रुपमा राँगाको मासुलाई लिन सकिन्छ । यसबाट बन्ने परिकारमा तःखा, सन्याखुना, दायेका ला, छ्याल्ला लोकप्रिय छन् । उसिनेर खाने, मनाला । फ्राई गरेर खाने, पुकाला । स्टिम गरेर खाने हायेला, साँधेर खाने वालेगु ला राँगाको मासुका परिकार हुन् ।
यस्तै सःपु म्हिता पुका, कचिला, छ्वयला चलनचल्तीका परिकार हुन् । छ्वयलाका पनि प्रकार छन् । मना छ्वयला, हाक छ्वयला, तःकु छ्वयला, भाजं छ्वयला, मखमल छ्वयला, रेसम छ्वयला । हिंला, पंला, बुल्ला, छकुला, जंला, लाग्व, लापि, चुंला, लकुला राँगाको मासुका अन्य परिकार हुन् । भेडाको मासुको स्वाद आउने वाँया ला, हाँसको मासुको स्वाद दिने हेंय्ला पनि राँगाकै मासुबाट बनाइन्छ । यी र यस्ता खानेकुराहरु नेवार समुदायभित्रका परम्परा, संस्कृति र संस्कारसँग जोडिएका छन् । 
अर्को लोकप्रिय स्वादको परिकार यमरी हो । मानिसको जोडा जन्म दिन (जस्तो कि १०, २०, २२, ५२) का अवसरमा जोडा यमरी अनिवार्य मानिन्छ । यसमध्येको एउटालाई कुवेर र अर्कोलाई गणेशको प्रतीक मानिन्छ । यमरी पुन्हीका दिन धानलगायत अन्नका भकारीमा यमरी चढाउने चलन छ । दिदी बिहिनीहरुलाई भेटघाट (नखेट) मा बोलाउँदा यःमरी बनाएर खुवाउने चलन छ ।
तिहारमा पुजा गरिएको चामललाई पिसेर, पिठोबाट बनाइएको सोलीमा चाकु, नरिवल, तिल, खुवा, सुकुमेल र ल्वाङ जस्ता सामान तथा मसलाको झोल राखेर बनाइने परिकार यमरी हो ।
यी खाद्य परिकारसँग सम्बन्धित अन्न, तरकारी, मसला र यी सामग्री मिसाएर बनाइने परिकार हेर्दा यसभित्र पेशा, व्यवसाय, संस्कार, संस्कृति, जीवनशैलीलगायत अनेक पक्ष भेटिन्छन् । यी हरेक पक्षसँग सम्बन्धित सामाजिक विज्ञान छ । औपचारिक शिक्षा नभएकै बेला चलनका रुपमा चलेका यी सामाजिक विज्ञानका पक्षलाई आधुनिक बिज्ञानसँग दाँजेर हेर्दा सामाजिक विज्ञानको पक्ष अब्बल देखिन्छ ।
यस कोणबाट नेवार समुदायभित्रको खाद्य परम्परालाई जनस्वास्थ्य र पर्यावरणसँगै रचनात्मक उद्योगमा रुपान्तरण गर्न सक्ने सम्भावना उच्च देखिएको छ ।
                        निशुल्क उपचार सहजिकरण सेवा
                    
                                    
                        
                        फोहरमैला व्यवस्थापन प्रणाली
                    
                                    
                        
                        पार्किङ्ग व्यवस्थापन प्रणाली
                    
                                    
                        
                        Intern आवेदन प्रणाली
                    
                                    
                        
                        KMC Mobile App
                    
                                    
                        
                        इजलास व्यवस्थापन प्रणाली
                    
                                    
                        
                        विद्युतीय नक्शा पास प्रणाली
                    
                                    
                        
                        बिपद् सूचना ब्यवस्थापन प्रणाली
                    
                                    
                        
                        सहकारी व्यवस्थापन प्रणाली
                    
                                    
                        
                        बोलपत्र आवहन प्रणाली
                    
                                    
                        
                        घटना दर्ता नागरिक सेवा
                    
                                    
                        
                        राजश्व भुक्तानी प्रणाली
                    
                                    
                        
                        KMC Smart Toilet
                    
                                    
                        
                        Metro Mart
                    
                                    
                        
                        KMC Parking  App